ACV

5.2.3. Verboden uitzendarbeid

Een uitzendbureau mag geen uitzendkrachten bij een gebruiker tewerkstellen of aan het werk houden in geval van staking of lock-out. [539] Hiermee wordt vermeden dat stakingen gebroken worden door de inschakeling van uitzendkrachten.

Met een ‘staking’ wordt gedoeld op een vrijwillige en in collectief verband uitgeoefende neerlegging van het werk. Het is niet relevant of de staking al dan niet werd erkend door de vakbond(en). Het begrip slaat niet op andere vormen van collectieve actie, zoals stiptheidsacties, of op zgn. feitelijkheden, zoals vandalisme.

Bij KB kan bepaald worden dat het aantal uitzendkrachten een bepaald percentage van het aantal vaste werknemers niet mag overstijgen. [540]

Verboden zijn evenwel de bepalingen in collectieve arbeidsovereenkomsten die voor bepaalde bedrijfstakken een algemeen verbod op de tewerkstelling van uitzendkrachten instellen. [541]

In cao’s kan de duur van de uitzendarbeid worden ingekort, kunnen de motieven om beroep te doen op uitzendarbeid worden beperkt, of kunnen de functies waarvoor uitzendkrachten kunnen worden ingeschakeld, vastgesteld worden. In sommige sectoren en ondernemingen moeten bijkomende formaliteiten vervuld worden. [542] Die conventionele beperkingen van uitzendarbeid zijn rechtsgeldig.

Voor het overige is uitzendarbeid natuurlijk verboden wanneer de procedures en voorschriften niet worden nageleefd.

Laatst aangepast op: 04-07-2024

    Art. 19 cao nr. 108.