De werkgever is verplicht de eerste dag van de werkelijke schorsing wegens slecht weer in elke kalendermaand, onmiddellijk mee te delen aan het werkloosheidsbureau van de RVA. Uiterlijk de eerste dag van de werkelijke schorsing in elke kalendermaand of de gewone activiteitsdag die daarop volgt of, als de werkgever met zekerheid weet dat de uitvoering van de arbeidsovereenkomst werkelijk geschorst zal worden, op de gewone activiteitsdag die voorafgaat aan de voormelde eerste dag, deelt de werkgever op elektronische wijze aan het bureau van de RVA van de plaats waar de onderneming is gevestigd, het volgende mee [680]:
- de naam, het adres en het ondernemingsnummer van de werkgever of de onderneming;
- de naam, de voornaam, het identificatienummer van de sociale zekerheid van de werkloos gestelde werknemer;
- de eerste dag waarop de arbeidsovereenkomst in de beschouwde maand geschorst wordt wegens slecht weer;
- het volledig adres van de plaats waar de werkloos gestelde werkman die dag normaal zou gewerkt hebben;
- de aard van het slecht weer op dat ogenblik;
- de aard van het op dat ogenblik in uitvoering zijnde werk;
- de reden waarom de uitvoering van het werk onmogelijk is, gezien de aard van het slecht weer en van het werk dat moet uitgevoerd worden.
De mededeling op elektronische wijze gebeurt door het invullen van een speciaal daarvoor ontworpen elektronisch formulier. [681] De werkgever ontvangt per elektronische mededeling een elektronisch ontvangstbewijs waarop de datum, de inhoud van de mededeling en een uniek mededelingsnummer staat dat gebruikt kan worden om ten aanzien van de uitbetalingsinstellingen te bewijzen dat de mededeling werd verricht.
De elektronische mededeling mag worden vervangen door een mededeling bij een ter post aangetekende brief die verzonden wordt aan het werkloosheidsbureau van de RVA van de plaats waar de onderneming gevestigd is, in de volgende gevallen [682]:
- De eerste mededeling van een schorsing van de arbeidsovereenkomst.
Met eerste mededeling bedoelt men dat er in de periode van vierentwintig maanden, gerekend van datum tot datum, voorafgaand aan het tijdstip van de nieuwe mededeling, geen andere mededelingen gebeurd zijn. - De mededeling gebeurt in een periode van vrijstelling van mededeling op elektronische wijze, toegekend door de directeur van het werkloosheidsbureau van de RVA van de plaats waar de onderneming gevestigd is.
De directeur kent de vrijstelling toe voor een periode van vierentwintig maanden als de werkgever bewijst dat hij niet over de nodige geïnformatiseerde middelen beschikt om een elektronische mededeling te verzenden. Mits indiening van een nieuwe aanvraag kan het voordeel van deze bepaling opnieuw worden toegekend. - De mededeling kan door technische problemen, waarvan het bewijs wordt toegevoegd in het ter post aangetekend schrijven betreffende de mededeling, niet elektronisch worden verricht.
De mededeling bij een ter post aangetekende brief moet naast de hogervermelde gegevens die normaal op elektronische wijze worden overgemaakt alleszins ook melding maken van de naam van de werkgever, zijn adres en zijn ondernemingsnummer. Het KB stelt een faxbericht gelijk met een ter post aangetekende brief.
De arbeidsovereenkomst kan maar geldig geschorst worden wegens slecht weer als de werkgever de werkman ervan verwittigde dat deze zich niet op het werk moest aanbieden. Opdat de bedoelde werknemers tijdelijk werkloos kunnen worden gesteld wegens slecht weer, moeten ze vooraf door de werkgever verwittigd geweest zijn dat ze zich niet op het werk moeten aanbieden. [683] Deze verwittiging kan op verschillende manieren gebeuren: per telefoon, gewone brief, via een collega, langs de radio indien dit overeengekomen werd. Het bewijs van de verwittiging moet door de werkgever geleverd worden.
Het oproepen tot werkhervatting gebeurt eveneens op dezelfde wijze. Indien de verwittiging niet binnen de normale tijdsgrenzen kon gebeuren, zal de werknemer recht hebben op zijn normale loon. Als het weer het werk opnieuw mogelijk maakt, dan moet de werkgever de werkman verwittigen dat het werk wordt hervat. [684] Laat hij na de werkman te verwittigen dat het werk wordt hervat ondanks het feit dat het weer dit toelaat, dan is er geen sprake meer van een schorsing. Dan zal de werknemer eveneens gerechtigd zijn op zijn normaal loon omdat hij niet verwittigd werd van de werkhervatting. Bij betwisting moet de werkgever bewijzen dat de werknemer effectief en op het gepaste ogenblik werd verwittigd.