ACV

1.4. Voorrang voor het verkrijgen van een ruimere betrekking

De deeltijdse werknemers kunnen, indien ze dat wensen, bij voorrang aanspraak maken op een ruimere betrekking. Dit recht vloeit voort uit NAR-cao nr. 35 en uit de wet. [57] Beide rechtsbronnen voorzien evenwel in uiteenlopende voorwaarden en modaliteiten.

Cao nr. 35 geeft de deeltijdse werknemer recht op voorrang voor een voltijdse job, in zoverre hij aan de vereiste kwalificaties voldoet en hij de voorgestelde uurregeling aanvaardt. De deeltijdse werknemer die belangstelling heeft voor een voltijdse betrekking, geeft dat te kennen aan de werkgever of diens aangestelde die tot taak heeft elke openstaande voltijdse betrekking aan de belanghebbende werknemer mee te delen. [58] Tussen de deeltijdse werknemers onderling bestaat er geen bijzondere voorrangsregeling bij de toekenning van jobs.

De Programmawet voorziet niet enkel in de mogelijkheid om aanspraak te maken op een voltijdse betrekking: de deeltijdse werknemer kan bij zijn werkgever schriftelijk een aanvraag indienen tot het bekomen van een voltijdse dienstbetrekking of van een andere, al dan niet bijkomende, deeltijdse dienstbetrekking waardoor hij een nieuwe deeltijdse arbeidsregeling verkrijgt, waarvan de wekelijkse arbeidsduur hoger is dan die van de deeltijdse arbeidsregeling waarin hij reeds werkt.

Wanneer de deeltijdse werknemer een aanvraag heeft gedaan, moet de werkgever hem schriftelijk elke vacante voltijdse of deeltijdse dienstbetrekking mededelen die dezelfde functie betreft als die welke de werknemer reeds uitoefent en waarvoor hij de vereiste kwalificaties bezit. De werkgever moet schriftelijk de ontvangst bevestigen van de door de werknemer ingediende aanvraag. De deeltijdse werknemer moet een vacante voltijdse of deeltijdse dienstbetrekking bij voorrang verkrijgen indien hij daartoe een aanvraag heeft ingediend. Langs de andere kant zal de werkgever, wanneer het gaat om een deeltijdse werknemer die werkloosheidsuitkeringen geniet voor de uren waarop hij gewoonlijk niet werkt, de RVA op de hoogte moeten brengen van een eventuele weigering van een vacante ruimere betrekking waarvoor de werknemer een aanvraag heeft ingediend.

Het uitvoerings-KB met de voorwaarden, de termijn en andere regels in verband met de mededeling door de werkgever van de vacante betrekking, alsook in verband met de mededeling aan de RVA indien een werknemer een vacante betrekking waarvoor hij in aanmerking komt, weigert te aanvaarden, is er evenwel niet. [59]

De werkgever die de bepalingen over het meedelen van en het voorrang verkrijgen bij vacante voltijdse of deeltijdse betrekkingen niet naleeft voor een deeltijdse werknemer met behoud van rechten die een inkomensgarantie-uitkering geniet, is een responsabiliseringsbijdrage verschuldigd van 25 euro per deeltijdse werknemer met behoud van rechten die een inkomensgarantie-uitkering geniet per maand tijdens dewelke deze verplichting niet nageleefd werd. [60] Bij KB zijn de voorwaarden en de nadere regels voor de vaststelling en de betaling van die responsabiliseringsbijdrage bepaald. [61]

Laatst aangepast op: 04-07-2024

    Art. 4 cao nr. 35 en art. 152-156 Progr.W. van 22 december 1989.