ACV

1.2. Internationale rechtsbronnen

Internationale rechtsbronnen [7] zijn de overeenkomsten of verdragen die België met andere landen afsluit. Als dit verdragen zijn tussen België en één ander land noemt men dat bilaterale verdragen. Als meer dan twee landen een verdrag sluiten, noemt men dat een multilateraal verdrag. Naast de internationale overeenkomsten kunnen ook de internationale gewoonten, de door de beschaafde naties erkende algemene rechtsbeginselen en de internationale rechtsleer en rechtspraak bronnen van internationaal recht zijn. [8] Maar voor het Belgische arbeidsrecht zijn vooral de multilaterale verdragen van groot belang.

In geval van conflict tussen een Belgische en een internationaalrechtelijke norm die rechtstreekse gevolgen heeft in de interne rechtsorde, heeft de norm van internationaal recht voorrang. [9] Een Belgische rechter zal bij de toepassing van het Belgische recht dat uitgevaardigd werd in navolging van een Europese richtlijn, dat recht zoveel mogelijk uitleggen in het licht van de bedoeling van die richtlijn. [10]

Laatst aangepast op: 04-07-2024

Artikel 38, § 1 van het statuut van het Internationaal Gerechtshof van Justitie van Den Haag, gesloten te San Francisco op 26 juni 1945, in België goedgekeurd door de wet van 14 december 1945, BS 1 januari 1946.